Skip links

Materiaal en afwerking

Materiaal en afwerking
De materialen en afwerkingen die ik toepas zijn ontzettend belangrijk. Zo kan een klein onderdeel de duurzaamheid van een product verhogen.

In de projecten gebruik ik vaak douglashout dit hout is duurzaam en wordt veel buiten gebruikt. Voordat ik het hout verwerk wordt het grondig geschuurd. Hierdoor is het hout egaal van kleur en structuur. Na het schuren is het hout klaar om behandeld te worden. Naast douglashout is het ook mogelijk om de projecten van eikenhout of van steigerhout(vurenhout) te laten maken. Uiteraard wordt het hout aandachtig geschuurd. Helaas kan ik niet garanderen dat het splintervrij is.

Wanneer ik een project oplever is het vaak onbehandeld. Wel is het hout al geschuurd. Het is mogelijk om door mij de projecten te laten behandelen. Het voordeel hiervan is dat ik de eerste laag beits aanbreng voordat het project in elkaar gezet is. Op deze manier zijn ook de plaatsen behandeld waar je later nier meer bij kan. De beits die ik standaard gebruik is Cetabever transparante beits. En Tenco zwarte beits. Ook is mogelijk dat U zelf een beits of olie aanlevert.

In de projecten gebruik ik graag zoveel mogelijk traditionele houtverbindingen. Deze verbindingen worden allemaal met de hand gemaakt, er komt geen computer aan te pas. Het kost wat meer tijd maar het geeft het project echt karakter. Hierdoor worden de constructies oersterk. Een mooie bijkomstigheid is dat deze verbindingen vaak een mooi detail zijn in het product.

Let bijvoorbeeld op de hak verbindingen in de buitenkeukens. De liggers zijn zo afgezaagd zodat ze rusten in en op de staanders. Enorm sterk dus. Op deze manier kan ieder type comado bbq of pizza oven gedragen worden.

In de overkappingen wordt vaak gebruikgemaakt van halfhout verbindingen. Een mooie blikvanger. Door gebruik te maken van dit soort houtverbindingen hoef ik geen metalen zadels te gebruiken. De schroeven die gebruikt worden probeer ik zoveel mogelijk uit het zicht te houden.